Provocatief coachen is net zo spannend als het klinkt, zowel voor de klant als voor de coach. Een provocatieve coach is geen ernstige wijsgeer en geen zachte heelmeester. Hij is eerder een vrolijke plaaggeest, die zegt wat hij denkt. In de provocatieve stijl wordt het slechte overdreven in de verf gezet juist om het goede te appreciëren en te versterken. De coach zal je met oprechte humor irriteren, misschien soms zelfs beledigen. Dit is niet wat de meeste mensen van een coach verwachten. Een provocatieve coach is er echter van overtuigd dat iedereen veerkrachtiger is dan hij lijkt en dat verzet je sterker maakt. Je zal op een speelse en onorthodoxe manier uitgedaagd worden om in alle eerlijkheid je eigen aandeel in de problemen te bekijken.

Provocatieve coaching is een nieuwe methode die bestaat uit een combinatie van humor, een goed contact en uitdaging. Het was de Iers-Amerikaanse Frank Farelly die in de jaren zestig als eerste vaststelde dat mensen sneller tot verandering kwamen door hen in een soort van verzetsmodus te krijgen in plaats van hen met eindeloos empathisch gehum gelijk te geven. Wanneer hij hierdoor zelf ook extra plezier in zijn werk ervaarde, besloot Farelly te gaan experimenteren met wat hij zelf omschreef als provocatieve protest therapie: liefdevol plagen met luchtige diepgang.

Zijn gedachtengoed werd opgepikt door de Nederlanders Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander. Zij hebben de provocatieve stijl verder uitgewerkt op maat van de Europese markt.

Ook voor onze opleiding tot provocatief coach gingen we de mosterd in Nederland halen. We behaalden diploma’s bij Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander en bij Adelka Vendl.

www.iepdoc.nl
www.vendl.nl

 

We zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen klaar is voor de provocatieve insteek. Het zal ons anders naar moeilijkheden doen kijken en ons doen stoppen met het eindeloos en vooral zinloos zoeken naar de perfecte versie van onszelf.

Provocatief coachen gebeurt zowel individueel als in groepen en teams.